Hermon Hill

_Hemon Hill_08.jpg
 
 

Concealed from the street, the site comprised of a narrow slot of land to the back of 4 storey Victorian semi-detached villas along Hermon Hill and bordered by the central line underground railway. Whilst several options including a terraced row were considered at design concept stage, it was felt that larger family houses with secure amenity space was the most suitable option to proceed with. The houses were intended to be monolithic and contemporary as a contrast to the decorative detailing of the Victorian architecture, but also reflective of a vernacular architecture in the choice of cladding material. 

Due to the physical site constraints the proposed houses were designed to be structured in CLT for both speed and suitability of construction in addition to the high thermal performance needed for the building envelope. The cladding rain screen of charred timber planks lent the houses a distinctive aesthetic and in cladding the solid screening walls of the walled gardens in the same material, the houses were expressed as individual entities, whilst being conceived together as a considered and singular form.

 
 
_Hemon Hill_04Small.jpg
 
 Typical ground floor plan

Typical ground floor plan

 Typical first floor plan

Typical first floor plan

 
_Hemon Hill_05Small.jpg
_Hemon Hill_06.jpg
_Hermon Hill_07.jpg
_Hemon Hill_09.jpg
_Hemon Hill_10.jpg
black charred timber cladding 1.jpg
black charred timber cladding 3.jpg